Maisema Kalenin luontopolulta
|

Kökars naturstigar

Kökars naturstigar leder genom klippor och frodiga lundar och längs dem hittar du öns bästa landskap. Man kan lätt vandra på stigarna i ett par dagar, så ta chansen att njuta av naturen i skärgården till fots.

Kalens naturstig är en av de längsta och mest imponerande stigarna i Ålands skärgård.

Kalens vandringsled

Kalens led är 6-8 km lång, beroende på var du startar och vart du slutar. Det tar 2 timmar att ta sig runt stigen, men det lönar sig också att reservera tid för att beundra landskapet och ta pauser.

Kalen ligger i västra Kökar. Bra startpunkter är parkeringen vid Otterböte eller stigen nära Karlby by (på vänster sida när du kommer från byn). På båda ställena finns en informationsskylt med ruttkarta. När man startar och slutar i Karlby blir sträckan 8 km.

Kartta Kalenin luontopolusta

Kalens led. Karta modifierad från https://www.aland.travel/vandring

Leden är markerad med vitmålade stenar. Längs vägen kan man se resterna av kustforten från världskrigen och bekanta sig med deras historia.

Längs stigen finns branta backar och ibland måste man hoppa från sten till sten. Med andra ord är vandringen i Kalen utmanande! Använd bra skor!

Leden går genom en mångfaldig natur. Det tar dig från klippor till små dalar med frodiga, nästan djungelliknande vegetation.

I ett av dessa frodiga dalarna växer humle, som vanligen inte växer vilt i Finland.

Åt vilket håll är det värt att gå

Själv vandrar jag hellre Kalens stig medurs och startar från Otterbötes parkeringsplats. Om du startar från Otterböte parkeringsplats och går för att se sälfångarens bebyggelse, vänd sedan tillbaka när du har varit där, och gå till vänster i korsningen av stigen.

Om du fortsätter vidare från Otterböte, kommer du att hamna nära Karlby, som är den andra startpunkten för leden.

När du vandrar leden i den här ordning går du genom klippiga ”inlands” landskap innan du kommer till Kökars högsta punkt med fantastisk utsikt över havet. 

Därifrån går en brant nedförsbacke, du går genom en frodig liten dal (observera humlet) och sedan kommer du till stranden. Platsen heter Grönviken och är en av mina favoritplatser på Kökar.

Där finns bland annat en massiv röd och slät sluttande klippa som inbjuder till att sätta sig ner och njuta av solen medan man lyssnar på havet som aldrig är tyst.

Grönviken är en bra plats för en picknickpaus (förhoppningsvis tog du med dig picknick!) och bada!

Leden fortsätter mot sjöbevakningstationen. När du kommer till en plats där leden ansluter till en väg, finns där tre informationsskyltar och vägen går nerför backen, och på din högra sida finns en hög mast, därifrån fortsätter leden till höger (inte nerför backen bredvid det röda huset!).

Men först bör du följa leden till vänster. Här finns en kullerstensgata från krigstiden. Gå uppför backen tills du kommer till infoskylten, kullerstensgatan går här till vänster.

Om du är intresserad av fästningarnas historia kan du läsa mer här.

Till slut kommer leden ner till vägen (detta är ruttens tredje startpunkt), följ nu denna röda grusväg till startpunkten.

Genväg till Grönviken

Om du inte hinner runt hela rutten eller om du tänker att rutten är för utmanande, har jag lösningen!

Börja vid sjöbevakningsstationen och gå därifrån till Grönviken. Man kan promenera eller cykla till stationen. Man kan köra med bil längs vägen som leder till stationen, men man ska parkera bilen vid parkeringsplatsen före stationen.

Efter parkeringen går du längs vägen tills du kommer till stationen. Sväng vänster vid stationsporten, uppför backen, leden börjar på vänstra sida av informationstavlor.

Härifrån är det bara 15-20 minuters promenad till Grönviken.

Det finns bara en mer utmanande punkt på leden, där stigen går ner från klippan med ett fall på cirka 1,5 meter, men man kan go runt den. Den klarar man nog!

På så sätt får du njuta av Kalens bästa havsutsikt och släta klippor.

Hamnö naturstigar

Stigarna på Hamnö är lättare och kortare än Kalenleden. Stigarna på Hamnö är cirka 2 km långa.

Gamla kyrkvägen och Kulturstigen

Den gamla kyrkvägen och Kulturstigen ligger på västra sidan på Hamnö ön. En bra utgångspunkt är nära kyrkan, där man ser skylten ”Gamla kyrkvägen”.

Se till att du väljer den allra vänstra stigen som leder upp till klippor. Detta är gamla kyrkvägen, som tar dig till de gamla medeltida byggnadsruinerna som en gång tillhörde klostret.

När du kommer ner till en skyddad vik fortsätter stigen till höger och går genom lundarna tillbaka till kyrkan. Stigen heter nu Kulturstigen.

Du kan också välja en stig som går till vänster och följa strandlinjen längs klipporna.  Där fann jag märkliga stenformationer som är värda att se. 

Du kan gå tillbaka samma väg och fortsätta längs stigen eller gå runt hela udden och gå vidare till stigen senare. Jag markerade båda alternativen på kartan, men bara kortare är den officiella stigen.

På sommaren betar fåren i detta område. Fåren har gjort många stigar, så det kan vara svårt att följa rätt stig. Men det spelar ingen roll, det är roligt att följa alla olika små stigar och ”gå vilse” lite.

Området är så litet att man egentligen inte går vilse als. När du går vidare hamnar du till kyrkan. I närheten av kyrkan finns ytterligare ruiner av ett medeltida fransiskuskloster och även en gammal brunn.

Hamnön polkujen kartta

Karta över Hamnö stigar

Blå: Gamla kyrkvägen och Kulturstigen. Starta från den blåa punkten.

Röd: Meditationsstigen. Starta från den röda punkten.

Meditationsstigen

Meditationsstigen ligger på östra sidan Hamnö. Den börjar från den gamla ladugården, där finns skylten ”Meditationstigen”. Följ den gröna gräsbevuxna stigen ner till kyrkans brygga. Därefter följ rödmålade stenar.

Till en början leder stigen genom en skuggig lund, följt av vackra klipp- och havslandskap. Längs stigen finns skyltar med aforism som inspirerar dig att reflektera ditt liv.

Meditaatiopolku

Stigens vändpunkt ligger högt uppe på en klippa med en fantastisk utsikt över den omgivande skärgården.

Letar du efter en lugn ställe år Meditationsstigen ditt val. Det är inte så många som kommer hit.

Njut av stillheten och ta tillfället i akt och bada!

Katso myös:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *