Maisema Kalenin luontopolulta
|

Kökarin luontopolut

Kökarin luontopolut vievät läpi kallioiden ja rehevien lehtojen. Niiden varrella on saaren parhaimmat maisemat, joten poluille kannattaa lähteä! Eri polkujen läpikäymiseen voi helposti käyttää pari päivää, joten varaa riittävästi aikaa Kökarin vierailuun ja käytä hyväksesi mahdollisuus nauttia ulkosaariston luonnosta jalkaisin.

Kalenin luontopolku

Kökarin luontopolkujen kuningas on tietenkin Kalenin luontopolku, joka on yksi Ahvenanmaan saariston pisimmistä ja vaikuttavimmista poluista.

Kalenin polku on 6-8 km pitkä, riippuen siitä, mistä kohtaa lähdet polkua kulkemaan ja mihin lopetat. Pelkkä polun kiertäminen vie 2 tuntia, mutta kannattaa varata aikaa myös maisemien ihastelemiseen ja taukoihin.

Kalen sijaitsee Kökarin länsiosassa. Hyviä aloituskohtia ovat Otterböten pysäköintialue tai Karlbyn kylän lähellä oleva polun pää (vasemmalla puolella kylältäpäin tultaessa). Molemmissa paikoissa on infokyltti, jossa on reittikartta. Kun aloitat ja lopetat Karlbystä, tulee reitin pituudeksi noin 8 km.

Kökarin luontopolut Kalen kartta

Kalenin reitti. Kartta modifioitu https://www.aland.travel/vaellus -sivulta.

Reitti on merkitty valkoisiksi maalatuilla kivillä tai valkoisilla läiskillä kalliossa tai puissa.. Matkan varrella voi nähdä jäänteitä rannikon linnoituksista maailmansotien ajoilta ja tutustua niiden historiaan.

Polun varrella on jyrkkiä mäkiä ja joskus on hypeltävä kivenlohkareelta toiselle. Toisin sanoen vaellus Kalenissa on haastavaa! Käytä pitäväpohjaisia tukevia kenkiä tai lenkkareita.

Polku kulkee läpi monimuotoisen luonnon, vieden sinut loputtomilta tuntuvien kallioiden yli pieniin laaksoihin, joissa on rehevää, lähes viidakkomaista kasvillisuutta.

Yhdessä näistä rehevistä metsiköistä kasvaa humalaa, joka ei yleensä kasva luonnonvaraisena Suomessa.

Kalenin nähtävyydet

Itse vaellan Kalenin polun mieluiten myötäpäivään ja aloitan Otterböten parkkipaikalta. Jos lähdet Otterböten parkkipaikalta ja menet katsomaan hylkeenpyytäjien muinaista asuinpaikkaa, muista kääntyä takaisin käytyäsi siellä, ja sitten mennä vasemmalle polun risteyksestä.

Jos jatkat matkaa Ötterbötestä eteenpäin, päädyt lähelle Karlbyä, joka on toinen lähtöpiste polulle. Toki voit käydä sielläkin kääntymässä, jos haluat kulkea ihan koko reitin.

Kyseisessä polkujen risteyksessä on kyltti (kuva ylempänä), jossa on viitta Otterböteeen ja Kalenin reitille. Jostain syystä kyltissä lukee Karlen, onkohan oudon kirjoitusasun syynä painovirhe, ken tietää.

Otterböte on siis Kökarin ensimmäinen ”asuinalue”, sieltä on argeologisissa kaivauksissa löydetty 9 majan perustukset. Löytyneiden keramiikkasirpaleiden avulla niiden iäksi on arvioitu noin 3000 vuotta. Majat kuuluivat Etelä-Itämereltä tulleille hylkeenpyytäjille. Paikalla on infotaulu, jossa on lisätietoa.

Kun taivallat polkua myötäpäivään, kuljet kallioisten ”sisämaan” maisemien läpi ennen kuin tulet Kökarin korkeimmalle kohdalle, josta on upeat näkymät merelle. 

Sieltä lähtee jyrkkä alamäki, kuljet rehevän pienen laakson läpi (tarkkaile humalaa) kunnes saavut rantakallioille. Paikka on nimeltään Grönviken ja se on yksi lempipaikoistani Kökarissa.

Siellä on muun muassa massiivinen punainen ja sileä viisto kallio, joka suorastaan kutsuu heittäytymään syleilyynsä ja nauttimaan auringosta kuunnellen merta, joka ei ole koskaan hiljainen.

Grönviken on hyvä paikka evästauolle (toivottavasti toit eväät mukanasi!) ja siellä voi mennä uimaan!

Maisema reitin korkeimmalta kohdalta, Grövikenin sileä kallio ja uimatauko.

Reitti jatkuu kohti merivarioasemaa. Kun tulet paikalle, jossa polku yhtyy tiehen – tässä kohtaa on vasemmalla kolme opaskylttiä, tie lähtee alas mäkeä ja oikealla puolellasi on korkea masto – niin huomioi, että polku jatkuu oikealle (ei alas mäkeä punaisen talon vieressä!).

Mutta ensin kannattaa seurata polkua vasemmalle. Täältä löytyy mukulakivikatu sota-ajalta. Kävele ylös mäkeä, kunnes tulet opastaulun luo, mukukivikatu lähtee siitä vasemmalle.

Jos olet kiinnostunut linnoitusten historiasta, voit lukea lisää täältä.

Ihailtuasi mukulakiviä ja tykkiasemien jäänteitä, palaa takaisin polun ja tien risteyskohtaan ja jatka matkaa. Reitti kulkee vielä yli muutaman kallion ja ohi linja-taulun, jonka vierestä on upeat näkymät. Sieltä näkyy muun muassa merivartioasema ja yhteysalusranta.

Lopulta polku tulee alas tielle (tämä on itse asiassa reitin kolmas lähtöpiste), seuraa nyt tätä punaista hiekkatietä lähtöpisteeseen.

Oikotie Grönvikeniin

Jos et ehdi kiertää koko reittiä tai epäilet reitin olevan liian haastava, on minulla siihen ratkaisu! Aloita merivartioaseman luota ja kävele sieltä polkua Grönvikeniin.

Asemalle voi kävellä tai pyöräillä tai voit ajaa autolla asemalle vievää tietä pitkin, kunnes vastaan tulee parkkipaikka. Parkkipaikan jälkeen kävele tietä pitkin kunnes tulet aseman luo.

Käänny vasemmalle aseman portilta, ylös mäkeä, polku alkaa 3 infotaulun vasemmalta puolelta. Tästä on vain 750 metriä, noin 15-20 minuutin kävelymatka Grönvikenin rantaan.

Polulla on vain yksi haastavampi kohta, jossa polku laskeutuu kalliolta noin 1,5 metrin pudotuksen. Kohdan pystyy kiertämään, joten siitä selviytyy kyllä! Näin pääset nauttimaan Kalenin reitin parhaista merimaisemista ja sileistä kallioista.

Hamnön luontopolut

Hamnön polut ovat helppokulkuisempia ja lyhyempiä kuin Kalenin reitti. Polut ovat noin 2 km mittaisia.

Vanha kirkkotie ja Kulttuuripolku

Vanha kirkkotie ja kulttuuripolku ovat Hamnön saaren länsiosassa. Hyvä lähtöpaikka on lähellä kirkkoa, jossa näkyy oheinen kyltti ”Gamla kyrkvägen”, joka tarkoittaa Vanhaa kirkkotietä.

Varmista, että valitset kaikkein vasemmanpuoleisimman polun, joka johtaa ylös kalliolle. Tämä on kulttuuripolku, joka vie sinut ohi vanhojen keskiaikaisten rakennusraunioiden, jotka aikoinaan kuuluivat luostarille.

Polku on merkitty valkoisin nauhoin ja kivikummelein.

Vasemmalla polun lähtöpaikka kirkon lähellä, keskellä polun varrella oleva kyltti, ja oikealla lampaita raunioiden luona.

Kun tulet alas suojaisalle lahdelle, polku jatkuu oikealle ja kulkee lehtojen läpi takaisin kirkkon lähistölle. Voit myös valita rannalta vasemmalle menevän polun ja seurata rantaviivaa kallioita pitkin.  Minä löysin sieltä erikoisia kalliomuodostelmia, jotka ovat näkemisen arvoisia. 

Tästä voit palata takaisin samaa reittiä ja jatkaa polkua tai kiertää koko niemen ympäri ja yhtyä polulle myöhemmin. Merkitsin molemmat vaihtoehdot karttaan (alempana), mutta vain lyhyempi on virallinen polku.

Kesäisin lampaat laiduntavat tällä alueella. Ne ovat tehneet paljon paljon omia pieniä polkujaan, joten oikean polun seuraaminen voi olla vaikeaa. Mutta sillä ei ole väliä, on hauskaa seurata kaikkia eri pikku polkuja ja ”eksyä” hieman.

Alue on niin pieni, ettei siellä oikeasti eksy. Kun jatkat matkaa, päädyt kirkolle. Kirkon lähellä, kartassa numeron 5 kohdalla, on lisää keskiaikaisen luostarin raunioita ja myös vanha kaivo.

Hamnön polkujen kartta

Hamnön polkujen kartta

Sininen: Vanha kirkkotie ja kulttuuripolku. Aloituskohta sinisen täplän kohdalla. Rastin kohdalla erikoisia kalliomuodostelmia.

Punainen: Meditaatiopolku. Aloituskohta punaisen täplän kohdalla.

Meditaatiopolku

Meditaatiopolku on Hamnön saaren itäosassa. Se lähtee vanhan navetan luota, näet siellä kyltin ”Meditationstigen”. Seuraa vihreää ruohoista polkua alas kirkon laiturille. Sen jälkeen seuraa punaiseksi maalattuja kiviä.

Rannassa oleva punainen vaja on muuten aikoinaan ollut Kökarin ruumishuone!

Aluksi polku johtaa läpi varjoisan lehdon, jota seuraa kauniit kallio- ja merimaisemat. Polun varrella on mietelauseita, joiden avulla voi pohtia syntyjä syviä omasta elämästäsi. Tästä tulee polun nimi: meditaatiopolku.

Meditaatiopolku

Polun kääntöpiste on korkealla kalliolla, josta on upea näkymä ympäröivään saaristoon.

Jos etsit rauhallista saaren kolkkaa, on meditaatiopolku sinun valintasi. Täällä ei käy paljon ihmisiä.

Nauti rauhasta ja käytä vaikka tilaisuus hyväksesi ja pulahda uimaan!

Muista punkkitarkastus

Muistathan retkeilyn jälkeen aina tehdä punkkitarkastuksen. Varaudu jo etukäteen pitkälahkeisilla housuilla, joiden lahkeet työnnät sukkiin, tai jos olet paljain säärin, pyyhkäise sääresi kuljettuasi heinikon läpi. Pro-vinkki: valkoisista sukista punkit on helppo erottaa.

Punkkeja on kokemukseni mukaan heinikkoisilla pätkillä, joita on polun varrella muutama (Karlbyn kylästä lähtevän polun varrella ja lähellä merivartioaseman parkkipaikkaa, linjataulun jälkeisessä alamäessä), mutta muualla polun varressa en ole punkkeihin törmännyt.

Kallioisilla paikoilla punkit eivät siis hyppää ”kyytiisi”. Polulta ei kannata poiketa heinikkoon.

Punkkeja ei kannata pelätä tai antaa niiden rajoittaa luonnosta nauttimista. Kunhan olet tietoinen niistä ja päivän retkien jälkeen teet punkkitarkastuksen. Housut ja sukat on hyvä ravistella tai pyyhkäistä retken jälkeen. Älä laita housuja tai muita ulkovaatteita sängylle, jossa nukut.

Kökarin luontopolut ovat kulkemisen arvoisia. Merimaisemat ja kalliomuodostelmat ovat upeita ja jylhiä. Mukavaa retkeilyä!

Voisit tulla seuraamaan myös Instagramtiliäni! Pääset sinne tästä!

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *